Resource

Online Strategie voor dienstverleners in 2023

In deze blog zal ik je mee nemen in de 5 Trends die in mijn ogen belangrijk zijn om in 2023 rekening mee te houden. 

De eerste tip die ik mee wil geven is om te gaan versimpelen. Dat wil je eigenlijk doen op vier pijlers, je wilt ervoor zorgen dat je business gewoon simpelweg makkelijker te begrijpen is voor niet alleen de klant maar ook voor jezelf, want je kent dat misschien wel wanneer je gaat eten in een restaurant en vervolgens krijg je zo’n gigantische menukaart in je handen gedrukt met misschien wel 4 of 5 pagina’s met hoofdgerechten. Dan weet je eigenlijk twee dingen al zeker: 

  1.  Wat je te eten krijgt zal waarschijnlijk niet echt heel lekker zijn want de kans dat het een specialiteit is ligt dicht bij de nul;
  2. Het is heel lastig om te kiezen. Dus je hebt als klant als jij dan bij dat restaurant zit het gevoel dat je altijd de vraag houdt of je wel het juiste hebt gekozen.  

Om te versimpelen wil ik je graag drie belangrijke punten meegeven. Ten eerste is het belangrijk om je aanbod te vereenvoudigen, door niet meer dan twee of drie kernproducten aan te bieden die jouw klanten kunnen helpen. Ten tweede is het verstandig om je doelgroep te segmenteren en je te richten op een specifieke groep in plaats van te proberen iedereen te helpen. Dit zal je helpen om je merkverhaal duidelijker te communiceren en specifiek te schrijven voor een bepaald persoon met een specifieke transformatie die zij doormaken. De derde tip is het minimaliseren van het aantal kanalen waarop je je focust. Kies één of twee kanalen waarop je je concentreert en wordt daar expert in, in plaats van te proberen op alle sociale media platforms aanwezig te zijn.

De tweede trend om in 2023 op in te zetten is transparantie. Klanten zijn op zoek naar eerlijk en oprecht advies, dus het is belangrijk om open en transparant te zijn over wie je bent en wat je doet. Mensen doen veel online onderzoek voordat ze met je in contact komen, dus je wilt dat je online aanwezigheid transparant is en dat je  jouw identiteit en wat je doet duidelijk communiceert. Uit onderzoek van Forrester blijkt dat 80% van de aankoopbeslissingen plaatsvindt voordat de klant contact met je opneemt, dus een heldere en transparante online aanwezigheid is van groot belang.

Je wilt online antwoord kunnen geven op wie je bent, wat je doet en wat je voor de klant kunt betekenen.  Het is belangrijk om onderzoek te doen bij je huidige klanten en prospects, zodat je weet wat de belangrijkste vragen zijn en dat je hier antwoord op kunt geven. Deze informatie kun je verwerken op je website en social media. Het is ook een goed idee om transparant te zijn over je prijzen, hoewel dit een persoonlijke keuze is.

De derde trend is de groeiende behoefte aan menselijke verbinding en oprechte aandacht. De afgelopen jaren hebben we online werken geadopteerd, wat efficiënt is, maar mensen hebben nog steeds behoefte aan echte menselijke verbinding en sociaal contact. Als ondernemer is het belangrijk om in te zetten op deze verbinding, niet alleen door offline evenementen te organiseren, maar ook door online personalisatie toe te passen. Bijvoorbeeld door het maken van Loom-video’s om nieuwe LinkedIn-connecties te leren kennen en hen wat tips te geven, en door het uitbreiden van je netwerk via deze connecties. Met deze nieuwe connecties kun je dan bijvoorbeeld een gesprek voeren via de LinkedIn inbox en vervolgens een keer een moment plannen om online of fysiek kennis te maken met elkaar. 

Een andere trend die ik al jaren zie en steeds belangrijker wordt, is het belang van goede content. Zoals al eerder gezegd zijn mensen tegenwoordig steeds meer geneigd om online onderzoek te doen voordat ze contact opnemen en tot aankoop overgaan. Ongeveer 80% van de aankopen wordt online besloten. Daarom is het van cruciaal belang om de juiste content aan te bieden in de vorm van video’s, foto’s of tekstuele informatie. Focus op het beantwoorden van veelgestelde vragen en het tonen van je persoonlijke merk online, zodat klanten weten met wie ze te maken hebben.

De laatste trend waar we niet omheen kunnen is de opkomst van artificial intelligence (AI) en de tools die het biedt om efficiënter te werken en meer output te genereren. Bekijk hoe je deze tools kunt gebruiken om meer tijd te besteden aan het opbouwen van klantrelaties en menselijke verbindingen. 

Het aanpassen aan nieuwe trends is belangrijk, omdat als je blijft doen wat je altijd al deed, je tegenwoordig minder krijgt dan wat je had. AI is een grote verandering in de wereld en het is belangrijk om hierop in te spelen, net als bij de opkomst van het internet. Zet in op deze trends en kijk hoe het jouw bedrijf kan verbeteren.