We zijn inmiddels al aanbeland in juni en veel ondernemers zijn benieuwd naar hoe de marketingtrends er de komende tijd uit zullen zien. Laten we vooruitkijken naar wat de komende kwartalen ons te bieden hebben. Een goede ondernemer kijkt niet alleen vooruit, maar blikt eveneens terug op voorgaande ontwikkelingen en wat de impact daar dan van geweest is op zijn of haar bedrijf.
1. De klant en zijn loyaliteit als brandstof voor je bedrijf
Vandaag de dag vinden klanten het belangrijk om zaken te doen met een echt bedrijf, met een mooi woord noemen ze dit “authenticiteit”. Bedrijven die een positieve emotie bij hun klanten teweeg kunnen brengen, hebben in deze moderne tijd de toekomst. Vandaar dat branding en positionering zo belangrijk zijn.
Onder andere de beschikbaarheid van een uitgebreide schat aan online content heeft als gevolg dat consumenten steeds kritischer naar het bedrijf kijken. Dit is een voordeel en een valkuil. Het voordeel is dat je precies op de klantwensen kan inspelen en daardoor de juiste informatie op het juiste moment kan delen. Het nadeel is dat je klanten misschien overvraagt worden, doordat er veel informatie op ze afkomt. Een belangrijke opmerking daarbij is dat (potentiële) klanten tegenwoordig niet snel loyaal aan een bedrijf zijn. Loyaliteit moet je verdienen als bedrijf. Loyaliteit komt namelijk te voet en gaat te paard, aangezien bedrijven via social media al snel een misstap kunnen maken, door de verkeerde dingen te zeggen.

2. Personeel blijft de moderne valuta
Het zijn de mensen die je bedrijf maken of breken, want zij zijn de mascottes van jouw bedrijf. Neem je eigen aankopen in retrospectief, waarom heb jij bij dat bedrijf iets gekocht? Hoe werd je door het personeel behandeld? Vraag daarna aan je klanten hoe ze over je denken en combineer deze data om te ontdekken waar je kansen en verbeterpunten zitten. Zoals je weet werf je nieuwe klanten op een exponentiële manier. De begindagen gaan langzaam, totdat je op een gegeven moment een kantelpunt bereikt. Vanaf dit punt gaat het vaak snel. Dit proces wordt veroorzaakt, doordat klanten ambassadeurs worden en de boodschap binnen hun eigen netwerk verkondigen. Uiteindelijk gaat het nieuws razendsnel, waardoor je ‘ineens’ nieuwe orders krijgt en omkomt in het werk. Het is daarom belangrijk dat je goed voor je personeel zorgt en dat zij uiteraard gemotiveerd zijn en weten wat ze moeten doen. Wie goed doet, die goed ontmoet. Personeel wat het naar zijn zin heeft straalt dat ook uit naar jouw klanten.
3. Visuals als eyecandy
Een foto of video zegt meer dan 1000 woorden. De gemiddelde mens verwerkt een concept makkelijker wanneer het doormiddel van een afbeelding of video wordt uitgelegd. Dit komt omdat beeld emoties en gevoelens oproept en men kan dingen vooral onthouden wanneer je het met een van je vijf zintuigen hebt ervaren. Wat je met één foto of video kunt laten zien, vat je niet zo snel in woorden. Het is namelijk niet voor niks dat verkeersborden en andere belangrijke (veiligheid)aanwijzingen, doormiddel van illustraties duidelijk worden gemaakt. Het kost namelijk minder energie om illustraties te verwerken.
Naast al deze voordelen hebben foto’s en video’s ook impact op marketinguitingen. Consumenten zijn dol om context rijke content te consumeren, dit omdat 93% van alle communicatie visueel is. Het heeft een reden dat context rijke platforms, zoals Instagram en TikTok een snelle vlucht hebben genomen. Een afbeelding of video zorgt er ook voor dat gegevens dieper en langer in het geheugen opgeslagen worden. Dat betekent dus dat consumenten je niet zo snel vergeten. Dit effect kan je versterken door unieke en originele content te bedenken en te promoten.
Consumenten zijn dol om context rijke content te consumeren, dit omdat 93% van alle communicatie visueel is

4. Maak het persoonlijk
De moderne consument stelt het niet meer op prijs om als een nummertje te worden behandeld. Generieke boodschappen werken dus niet meer naar behoren, ze kunnen wel ingezet worden. In combinatie met gepersonaliseerde content werkt het namelijk wel. Je creëert een soort hybride combinatie. Tegenwoordig is men veel online, ondernemingen weten dit en als gevolg worden de meeste mensen gebombardeerd met marketinguitingen. Wanneer je als bedrijf nog relevant wilt blijven is het dus belangrijk dat je inspeelt op de specifieke wensen van je klant. Je moet ze echt door en door kennen en ze echt aanspreken op hun pijnpunten of behoeftes. Gelukkig kan technologie vaak een helpende hand bieden. Personalisatie gaat tegenwoordig namelijk verder dan alleen het veranderen van de adressering. Artificial Intelligence maakt dingen mogelijk die eerst voor onmogelijk leken. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je verschillende soorten marketinguitingen aan verschillende doelgroepen op verschillende tijden via Facebook Advertenties voorbij kunt laten komen.
5. Terug naar de kern
Bedrijven van tegenwoordig moeten weten waarom ze bestaan en waarom ze de dingen doen, die ze eigenlijk doen. En omdat het ‘waarom’ tegenwoordig een grote rol speelt in het handelen van ondernemingen is dit een benoemenswaardige trend. De nieuwe generatie consumenten is namelijk ook kritischer dan voorheen, zaken als het milieu en menselijkheid spelen tegenwoordig een grote rol in het beslissingsproces van de moderne consument.
Digitaal kan je als onderneming dan ook alleen slagen, wanneer je ook offline alles door en door over je eigen organisatie weet. Wat is je propositie? Wie zijn je klanten en wat heb je ze te bieden?
Dit klinkt heel voor de hand liggend, maar probeer maar eens in één zin samen te vatten wat je nou exact doet als bedrijf en wie je bediend. Je zult je erover verbazen dat het vaak nog vrij lastig is om dat netjes te formuleren.
Probeer de essentie van je bedrijf samen te vatten in de volgende zin:
Wij helpen …… (doelgroep) aan …….. (resultaat) door …….. (aanbod)
Zie je? Dat kan nog vrij lastig zijn om te formuleren.
Het antwoord op deze vragen kunnen tot grote successen leiden, zowel online als offline. Het stelt je namelijk in staat om met minder moeite online marketingcampagnes te bedenken. Naast het bedenken van marketingcampagnes, maakt het ook mogelijk om met nieuwe en vernieuwende producten of diensten te komen. Hierdoor kan je nog meer toegevoegde waarde aan je klanten leveren.