LinkedIn ontwikkelt zich steeds meer tot een contentplatform en het is daarom van groot belang om jouw profiel up-to-date te houden. Door een aantrekkelijk profiel te hebben, zullen mensen eerder geneigd zijn om verder te kijken wanneer ze geïnteresseerd zijn geraakt in één van jouw content stukken. Of het nu gaat om een reactie op andermans content of om de zoekresultaten waarin jouw profiel naar voren komt, het is belangrijk dat mensen jouw profiel leuk en interessant vinden en jouw vertrouwen gunnen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een kennismaking met jou of het inschrijven voor jouw nieuwsbrief of cursus.
Hier zijn vijf tips die je kunt gebruiken om jouw LinkedIn-profiel naar een hoger niveau te tillen.
De eerste tip die ik je wil geven is om jouw profielfoto en bannerfoto verder te professionaliseren. Ik zie vaak dat een van de twee nog niet helemaal in orde is. Bijvoorbeeld een profielfoto die niet professioneel overkomt, of de bannerfoto waarin niet de volledige potentie benut wordt.
Om jouw profielfoto te professionaliseren kun je bijvoorbeeld een achtergrond maken die past bij jouw bedrijfskleuren of huisstijl. Op de website pfpmaker.com kun je eenvoudig jouw profielfoto uploaden en op basis van jouw kleurcodes deze achtergronden realiseren. Vervolgens kun je in slechts enkele minuten een professionele profielfoto creëren.
Dan de tweede tip: maak meteen jouw banner afbeelding. Dit is eigenlijk een gemiste kans voor veel mensen, want je kunt hier laten zien dat mensen op de juiste plek zijn op het moment dat ze op jouw profiel klikken. Je wilt mensen bevestigen in wat ze al verwachten te zien, zoals bijvoorbeeld jouw kopregel, content of reacties op andere LinkedIn-gebruikers. Om dit te doen, kun je naar canva.com gaan, een handige design tool die je gratis kunt gebruiken. Zoek naar LinkedIn-banners en kies een ontwerp dat past bij jouw persoonlijkheid en stijl. Op basis hiervan kun je jouw profiel verder personaliseren.
De tweede tip gaat over jouw tagline, ook wel bekend als de kopregel. Dit is de zin die naast jouw naam en profielfoto zichtbaar is buiten jouw profiel. Het is een belangrijke zin omdat het de enige zin is die zichtbaar is op het moment dat jij content plaatst, reageert op content of in de zoekresultaten naar voren komt. Het is dus van groot belang dat deze zin aantrekkelijk en duidelijk is.
Ik wil je graag deze tip geven omdat veel mensen op LinkedIn vooral beschrijven wat ze doen en in welke functies en bij welke organisaties ze werkzaam zijn. Dit is op zich prima en ik doe dat zelf ook, maar vaak mist er iets. Het eerste stukje van de beschrijving is namelijk gericht aan de ander en in de meeste gevallen praten mensen vooral over zichzelf. De transformatie die de afgelopen jaren op LinkedIn heeft plaatsgevonden, is dat het platform niet langer alleen een cv-platform is waar je jezelf presenteert, maar waar je ook klanten wilt aantrekken en het verhaal van anderen wilt delen. Wat je hier wilt doen is laten zien hoe jouw methode bepaalde avatars kan helpen om een bepaald resultaat te behalen. Dus bijvoorbeeld in de vorm:
Helpt <AVATAR> aan <RESULTAAT>
of
Zorgt voor <RESULTAAT>
Afhankelijk van wat jij aan je klant te bieden hebt, kun je verschillende kanten opgaan. Het is echter van groot belang dat je iets neerzet wat triggered. Hiermee laat je potentiële klanten de interesse wekken om je profiel te bekijken. Zodra ze op je profiel komen, zien ze gelijk je nieuwe professionele profielfoto en banner foto. Dit bevestigt dat ze op de juiste plek zijn beland.
Dan kunnen we nu door naar de derde tip om je profiel te optimaliseren en dit is de Creator modus. Wanneer je de Creator modus inschakelt, besluit je om je LinkedIn profiel niet langer als een standaard cv-pagina te gebruiken, maar om het in te zetten als een daadwerkelijke creator en dus ook veel content te publiceren. Dit betekent dat je je persoonlijke merk wilt uitdragen en door middel van je LinkedIn profiel ook daadwerkelijk zaken wilt aantrekken om je bedrijf of personal brand verder te ontwikkelen.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je de Creator modus aanzet.
Het toevoegen van vijf hashtags die aangeven waar je over praat en LinkedIn laten weten waar je mee bezig bent. Andere tools die je kunt gebruiken in de Creator modus zijn LinkedIn Lives, audio-evenementen en nieuwsbrieven. Als je de Creator modus inschakelt, kunnen mensen je standaard volgen in plaats van alleen een connectieverzoek te sturen. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen om je te volgen, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden, het wederzijds accepteren van de connectie valt hier wel mee weg.
Je kunt ook links toevoegen naar bijvoorbeeld je website, kalender of inschrijfpagina voor je nieuwsbrief.
Als je een grote creator bent, kun je er zelfs voor zorgen dat mensen hier betaalde producten kunnen vinden, maar voor de meeste mensen is het beter om mensen naar hun website te sturen, zodat ze daar rustig kunnen bekijken wat ze nodig hebben.
Zo komen we bij punt 4 om jouw profiel als landingspagina in te zetten. Het is belangrijk om zo veel mogelijk mensen de kans te geven om op bepaalde links te klikken, zodat ze de volgende stap met jou kunnen zetten. Ik heb zojuist laten zien dat je jouw website kunt toevoegen, maar je kunt ook gebruik maken van het feit dat mensen makkelijk en snel met jou contact kunnen opnemen via LinkedIn door een call to action. Het advies is dan ook om in het stuk uitgelicht op je profiel maximaal twee duidelijke links te plaatsen naar bijvoorbeeld een boekingspagina van jou of een link waar mensen zich kunnen inschrijven op je nieuwsbrief.
Bij jouw ervaringen is het ook belangrijk om een linkje toe te voegen, zodat je vanuit daaruit ook makkelijker kennismakingen kunt inplannen.
Als we naar de vijfde tip kijken, heeft dat eigenlijk veel meer te maken met jouw merkverhaal. Wat je namelijk vaak doet in je info-stukjes, is iets vertellen over jezelf, jouw ervaringen, jouw verhaal, hoe je bent gekomen waar je nu bent en waar je goed in bent. Maar wat je eigenlijk wilt doen, is het verhaal omdraaien en een merkverhaal neerzetten. Wanneer je jouw merk goed neerzet, kun je zeggen: “Ik snap jou als specifieke <Avatar>” die hierboven in jouw kopregel genoemd wordt. “Ik snap jou en de problemen waar je mee zit, de uitdagingen waar je tegenaan loopt, de frustraties die je hebt of de behoefte die jij wilt realiseren.” Vervolgens kun je een heel kort stukje schrijven waarin je ingaat op de pijnpunten van jouw doelgroep, het probleem wat je voor je doelgroep oplost en het resultaat wat jij voor hen zou kunnen behalen.
Dit kun je aanvullen met één of twee testimonials, omdat mensen eerder iets geloven wat een ander zegt dan wat jij over jezelf zegt. Verder kun je nog een kort stukje plaatsen waarin je een kennismaking aanbiedt of vraagt om een bericht te sturen. Plaats echter geen website links in je tekst, omdat deze niet klikbaar zijn en mensen waarschijnlijk de URL niet gaan kopiëren.
Dit zijn slechts enkele dingen die je kunt doen om jouw LinkedIn-profiel naar een hoger niveau te tillen. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de reden waarom je deze tips zou moeten toepassen. Hopelijk heb je nu een goed beeld van hoe je van jouw LinkedIn-profiel een landingspagina kunt maken.
Succes met het optimaliseren van jouw profiel.